Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Αυτή την νέα οικουμενιστική "εκκλησία" της Γερμανίας, τιμά ο κ. Βαρθολομαίος!



Γερμανία -Οικουμενιστική “διεκκλησιαστική” τελετή με αφορμή τα 150 χρόνια από το θάνατο του Όθωνα

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Η Ιερά Μητρόπολις Γερμανίας διοργάνωσε ελληνοβαυαρική Ημέρα Μνήμης για τον Βασιλέα Όθωνα της Ελλάδος, με αφορμή τα 150 χρόνια από το θάνατό του

Στον ιερό ρωμαιοκαθολικό ναό, την Τεατίνερκιρχε Μονάχου βρίσκονται οι σαρκοφάγοι των μελών του βασιλικού Οίκου Βίττελσμπαχ, που από το 1180 μέχρι το 1918 βασίλευαν στη Βαυαρία. Μετά την κατάργηση της βασιλείας το 1918 ο αρχηγός του βασιλικού Οίκου φέρει πλέον τον τίτλο: "Η Αυτού Βασιλική Υψηλότης Δούκας της Βαυαρίας".


Κάθε χρόνο ο Δούκας της Βαυαρίας τελεί στην Τεατίνερκιρχε μνημόσυνο για όλα τα μέλη του βασιλικού Οίκου. Ο σημερινός Δούκας Φραντζ της Βαυαρίας προσκαλεί κάθε χρόνο και τον εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση να παραστεί στο μνημόσυνο, εφόσον εκεί είναι και η σαρκοφάγος του Βασιλέα Όθωνα της Ελλάδος, μέλους του βασιλικού Οίκου Βίττελσμπαχ και της Βασίλισσας Αμαλίας.


Στις 26 Ιουλίου 2017 έλαβε χώρα στο Μόναχο με πρωτοβουλία του Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούσης η Ημέρα Μνήμης για τον βασιλέα της Ελλάδος Όθωνα, με αφορμή τα 150 χρόνια από το θάνατό του.


Όπως είναι γνωστό ο Βασιλέας Όθωνας μετά την έξωσή του το 1862 διέμεινε με τη Βασίλισσα Αμαλία και την αυλική του συνοδεία σ’ ένα ανάκτορο στη πόλη Μπάμπεργκ της Βαυαρίας, όπου και στις 26 Ιουλίου 1867 άφησε την τελευταία του πνοή.

Σ΄ όλη τη διάρκεια της εκεί διαβίωσής του δεν λησμόνησε την Ελλάδα. Κάθε μέρα καθιέρωσε να ομιλεί δύο ώρες με το προσωπικό του στα ελληνικά και τακτικά φορούσε ελληνική ενδυμασία. Στην επιθανάτια κλίνη του παρεκάλεσε τον κληρικό που τον μετέλαβε να απαγγείλει το "Πάτερ Ημών" στα ελληνικά και άφησε την τελευταία του πνοή με τη φράση: "Ελλάδα, Ελλάδα μου, αγαπημένη μου Ελλάδα". Σύμφωνα με την επιθυμία του η σορός του έφερε ελληνική ενδυμασία. Μεταφέρθηκε στο Μόναχο και η σαρκοφάγος του τοποθετήθηκε στην εκκλησία Τεατίνερκιρχε, όπου είναι και οι λοιποί σαρκοφάγοι του βασιλικού Οίκου Βίτελσμπαχ, από όπου είχε την καταγωγή του.

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, το Γενικό Προξενείο Μονάχου, ο Δήμος της πόλης Όττομπρουν, το Μουσείο "Όθωνας Βασιλέας της Ελλάδος", η Γλυπτοθήκη Μονάχου, η Ελληνική Ακαδημία Μονάχου και η Ελληνική Κοινότητα Χάαρ οργάνωσαν από κοινού μια Ημέρα Μνήμης για τον Όθωνα με δύο εκληλώσεις, α) με διεκκλησιαστική τελετή στην Τεατίνερκιρχε και β) με επίσημη εκδήλωση στην ιστορική ελληνική, ορθόδοξη Σαλβατορκιρχε.

Α) Διεκκλησιαστική τελετή στην Τεατίνερκιρχε

Στην έναρξη της διεκκλησιαστικής τελετής χαιρέτισαν τους επισήμους και το πολυπληθές εκκλησίασμα ο προϊστάμενος του ναού, δομινικανός κληρικός π. Παύλος Χελμάγιερ και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία. Στην τελετἠ έλαβαν μέρος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λεύκης κ. Ευμένιος, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, και τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο. Έψαλλε ο Βυζαντινός χορός υπό τη διεύθυνση του καθηγητή του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, κ. Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο.


Από πλευράς των άλλων εκκλησιών έλαβαν μέρος ο αιδεσ. Θωμάς Σλίχτινγκ, ως εκπρόσωπος του Καρδιναλίου Μονάχου και η ευαγγελική επίσκοπος κ. Σουζάννα Μπράιτ-Κέσλερ, ως εκπρόσωπος της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Βαυαρίας. Η χορωδία του του ναού που αποτελείται από μοναχούς του τάγματος των Δομινικανών, πλαισίωσε την τελετή με ψαλμούς και ύμνους.
Μπροστά από την αγία τράπεζα τοποθετήθηκε μια μεγάλη φωτογραφία του Βασιλέα Όθωνα και ένας καλαίσθητος δίσκος με κόλλυβα, βάρους 20 κιλών που ετοίμασε και πρόσφερε δωρεάν ο κ Μανώλης Κουγιουμουτζής, Πρόεδρος του Κρητικού Συλλόγου Μονάχου και κάτοχος δύο ελληνικών εστιατορίων στην περιοχή του Μονάχου.

Τον δίσκο με τα κόλλυβα πλαισίωναν 6 ελληνίδες και έλληνες του Λυκείου Ελληνίδων Μονάχου με εθνικοτοπικές ενδυμασίες και 7 νέοι βαυαροί του Συλλόγου "Βασιλέας Όθωνας της Ελλάδος" της πόλης Όττομπρουν με βαυαρικές τοπικές ενδυμασίες.

Στη διεκκλησιαστική τελετή παρέστησαν επίσης η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, ο Δούκας της Βαυαρίας Φρανζ, ο πρίγκηπας Βόλφγκανγκ της Βαυαρίας, ο δήμαρχος της πόλης Όττομπρουν κ. Θωμάς Λόντερερ, εκπρόσωποι άλλων βαυαρικών πόλεων κ.α.
Ο Δούκας της Βαυαρίας, ο δήμαρχος της πόλης Όττομπρουν και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Χάαρ κατέθεσαν στεφάνους στη σαρκοφάγο του βασιλέα Όθωνα.

Β) Επίσημη εκδήλωση στην ιστορική Σαλβατορκιρχε.

Ακολούθησε επίσημη εκδήλωση στον ιστορικό ναό της Σαλβάτορκιρχε με εκπροσώπους της Ελληνικής και της Βαυαρικής Πολιτείας και της βαυαρικής κοινωνίας.

Παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λεύκης κ. Ευμένιος, ο οποίος μετέφερε και τις ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου, η Γενική Πρόξενος κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Γεώργιος Αισενράιχ, ως εκπρόσωπος του βαυαρού πρωθυπουργού και ο Δήμαρχος Μονάχου κ. Γιόσεφ Σμιτ. Ακολούθησε διάλεξη με τον διευθυντή του Μουσείου "Όθωνας Βασιλέας της Ελλάδος" ομότιμο καθηγητή της γενετικής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Μονάχου κ. Γαν Μούρκεν, σχετικά με τη ζωή και το έργο του Βασιλέα Όθωνα. Μια βαυαρική μουσική ομάδα απέδωσε με άριστο τρόπο δύο βαυαρικά τραγούδια, το "Αποχαιρετιστήριο τραγούδι για τον Όθωνα", όταν το 1832 αναχώρησε για την Ελλάδα και το "Τραγούδι των Βαυαρών στην ονειρευμένη τους Ελλάδα" (1833). Τα δύο αυτά τραγούδια παρουσίασε και μετέφρασε στα ελληνικά ο γνωστός δρ. κ. Χέρμπερτ Σπέκνερ, άριστος γνώστης της ελληνικής ιστορίας κατά τον 19ο αιώνα.

Μπροστά στο εικονοστάσι του ναού τοποθετήθηκαν και πάλι η φωτογραφία του Βασιλέα Όθωνα και ο δίσκος με τα κόλλυβα. Ο προϊστάμενος του ναού και Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς καλοσώρισε τους επισήμους και όλους τους παρόντες και ανέπτυξε τη σημασία των κολλύβων στην ορθόδοξη λατρεία. Ο Βυζαντινός χορός με χοράρχη τον καθηγητή κ. Νικολακόπουλο έψαλλε θαυμάσια τον ύμνο: "Τη υπερμάχω..".

Και στη Σαλβάτορκιρχε πλαισίωσαν τη φωτογραφία του Βασιλέα Όθωνα και τον δίσκο με τα κόλλυβα το Λύκειο των Ελληνίδων Μονάχου και ο σύλλογος "Βασιλέας Όθωνας της Ελλάδος" της πόλης Όττομπρουν.

Στην επίσημη εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Δούκας της Βαυαρίας Φραντς, ο πρίγκηπας της Βαυαρίας Βόλφγκανγκ, ο αντιπρόεδρος της Βαυαρικής Βουλής κ. Ράινχολντ Βόκλετ, οι εκπρόσωποι της ρωμαιοκαθολικής και ευαγγελικής εκκλησίας, αιδεσ. Σλίχτινγκ και Βράιτ-Κέσλερ, ο αιδεσ. Δρ. Κλάουσνιτσερ, ως εκπρόσωπος της αρχιεπισκοπής Μπάμπεργκ, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Δήμαρχος της πόλης Μπάμπεργκ, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Όττομπρουν, o ιστορικός και δημοσιογράφος κ. Χέρμπερτ Σπέκνερ, ο πρόεδρος του συλλόγου Φίλων του Μουσείου Όττομπρουν κ. Ντίτερ Βαξ, ο διευθυντής της Γλυπτοθήκης Μονάχου κ. Κνάους, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου κ. Σταύρος Κωσταντινίδης και πλήθος φιλελλήνων βαυαρών.

Η πόλη του Ναυπλίου, που έχει αδελφοποιηθεί το 1978 με την πόλη Όττομπρουν, εκπροσωπήθηκε στη Ημέρα Μνήμης για τον Όθωνα από την υπεύθυνη για τις διαπολιτιστικές σχέσεις του Δήμου Ναυπλίου κ. Ιουλία – Κωνσταντίνα Μπερτσνάιντερ.

Ο διευθυντής του Μουσείου "Όθωνας Βασιλέας της Ελλάδος" και ο δήμαρχος της πόλης Όττομπρουν επήνεσαν δημόσια τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση για την έμπνευση και πρωτοβουλία που είχε να εορταστεί η Ημέρα Μνήμης για τον Βασιλέα Όθωνα και για την ακάματη προσπάθειά του για την άκρως επιτυχημένη διοργάνωσή της.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης μοιράστηκαν σε όλους τα κόλλυβα με το παραδοσιακό κονιάκ. Τόσο ο Δούκας της Βαυαρίας, όσο και οι λοιποί βαυαροί επίσημοι δήλωσαν ότι πρώτη φορά ήκουσαν για το συμβολισμό των κολλύβων και ότι ενθουσιάστηκαν από τη γευστικότητά τους.
Εκτενέστερη αναφορά στην Ημέρα Μνήμης για τον βασιλέα Όθωνα, με αναφορά στις ομιλίες των επισήμων και καταχώρηση πολλών φωτογραφιών, θα υπάρχει λίαν προσεχώς στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως στο Μόναχο: hellas-bayern.de

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης
----------------------------------------------------
Φωτογραφίες: Christian Lehrer
https://hellas-bayern.de -https://www.doryforos.org


Πηγή