Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Δήλωση μοναχών για Ι.Μ.Μηλοχωρίου και απάντηση του καθηγητή Ευαγγ. Βλάση


ΔΗΛΩΣΗ ΜΟΝΑΧΩΝ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ Ι. Μ. ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΜΗΛΟΧΩΡΙΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι αρχιμ. Πρόδρομος Μωϋσίδης, αρχιμ. Κύριλλος Τακίδης, αρχιμ. Χαράλαμπος Ζιώγας και αρχιμ. Τιμόθεος Τσισμαλίδης είμαστε εγγεγραμμένοι κανονικὰ στὸ Μοναχολόγιο τής Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου, αλλά διακονούμε σε άλλες διακονίες της Μητροπόλεως. Αυτὸ το γεγονὸς μας δίνει το δικαίωμα να εκφράσουμε τη γνώμη μας και να διαχωρίσουμε τη θέση μας γιὰ τα όσα έγιναν και γίνονται το τελευταίο διάστημα στην Μονή.

Δυστυχώς οι αδελφοί μας της Μονής διέκοψαν τη μνημόνευση κατά τη θεία λειτουργία του ονόματος του επισκόπου μας π.Θεοκλήτου. Αυτό είναι μια βαριά κανονική αταξία. Αν γίνεται λειτουργία χωρίς μνημόνευση του επισκόπου, τότε μπορεί νὰ γίνει καὶ χειροτονία διακόνου και ιερέως χωρίς τὴν παρουσία επισκόπου! Λυπηθήκαμε πάλι και για τὰ έκτροπα της πανήγυρης. Μάλιστα είδαμε και το πρωτάκουστο, ότι συλλειτούργησαν και με κάποιον καθηρημένο από χρόνια πρώην ιερομόναχο!

Τελευταίος γκρεμός τους ήταν το ότι υπέβαλαν πολυσέλιδη ΜΗΝΥΣΗ εναντίον του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας. Οδυνηρό το γεγονός και μόνο να ακούγεται, και πώς το άντεξε η καρδιά τοῦ αγαθού και σεβαστού Γέροντα π.Μαξίμου; Τι άλλο θα ακούσουμε;

Γράφοντας τα παραπάνω ελπίζουμε και ευχόμαστε οι αδελφοί μας νὰ συνέλθουν, να αντιληφθούν το μέγα λάθος τους και νὰ επανέλθουν στην κανονική τάξη της Εκκλησίας μας.

Πτολεμαΐδα 2.8.2017

Οι υπογράφοντες
1. αρχιμ. Πρόδρομος Μωυσίδης, εφημέριος Φούφα
2. αρχιμ. Κύριλλος Τακίδης, εφημέριος Μαυροπηγής
3. αρχιμ. Χαράλαμπος Ζιώγας, εφημέριος Καρυοχωρίου
4. αρχιμ. Τιμόθεος Τσισμαλίδης, εφημέριος ΙΝ Αγίου Στεφάνου Πτολεμαΐδος


ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΜΗΛΟΧΩΡΙΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ...

Γράφει ο Ευάγγελος Βλάσης

Σεβαστοί Πατέρες,
δεν πιστεύω να υπάρχει κάποιος που ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία και δε λυπάται για τα όσα συμβαίνουν στην Αγία Παρασκευή. Κι εγώ λυπάμαι πάρα πολύ. Λυπάμαι που βλέπω τον μητροπολίτη κ. Θεόκλητο, να μη θέλει να κατανοήσει τα προβλήματα που δημιουργεί στην πίστη μας η λεγόμενη σύνοδος της Κρήτης. Ποια προβλήματα; Ένα θα αναφέρω για συντομία.

ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΟΥ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ (Σημείωση: Στην σύνοδο της Κρήτης αναγνωρίστηκε, με πονηρό τρόπο, η ύπαρξη πολλών Εκκλησιών. Δηλαδή για πρώτη φορά μια πανορθόδοξη Σύνοδος ονομάζει τις αιρέσεις, Εκκλησίες κι αυτό αντιβαίνει στο ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ στο οποίο ομολογούμε ΜΙΑ, ΑΓΙΑ, ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ). Το λέω εγώ; Το λένε εν ενεργεία μητροπολίτες. Γιατί δεν το καταλαβαίνετε σεβαστοί Πατέρες; Γιατί δε δίνεται σημασία; Η ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΟΥ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ μήπως συνιστά ΑΙΡΕΣΗ; Ο κ. Θεόκλητος, ο πρωτοσύγκελος π. Νικηφόρος κι όλοι εσείς οι ιερωμένοι μήπως θα έπρεπε να στηρίζεται τον ΠΑΤΕΡΑ ΜΑΞΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΙΓΝΑΤΙΟ αντί να συμφωνείτε με τη δίωξή τους; Η συμφωνία με την ΑΙΡΕΣΗ ανήκει στην κανονική τάξη της Εκκλησίας μας;

Λυπάμαι που δείχνετε κι εσείς να μη θέλετε να καταλάβετε το πρόβλημα. Η Εκκλησιαστική μας Ιστορία είναι πλούσια σε ληστρικές συνόδους, αιρετικούς Πατριάρχες, αιρετικούς Επισκόπους και ιερείς που δίωκαν τους Αγίους μας. Πιστεύετε πως μόνο ο τίτλος του Πατριάρχη ή του Επισκόπου, μπορεί να πείσει για την ορθότητα μιας απόφασης; Απόφασης του κ. Θεοκλήτου και των συν αυτω να αποδεχθούν δια της σιωπής (δε γνωρίζω να έχει αναφέρει κάποιος, κάτι επίσημα. Γνωρίζετε εσείς;), τη σύνοδο της Κρήτης κι επομένως τη συμπόρευση με τον οικουμενισμό;

Σας παρακαλώ Πατέρες, κατανοήστε επιτέλους το μοναδικό λόγο αντίδρασης των ΠΑΤΕΡΩΝ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΙ ΙΓΝΑΤΙΟΥ και ΒΟΗΘΗΣΤΕ στη ΛΥΣΗ. ΛΥΣΗ που θα είναι σύμφωνη με τους ΙΕΡΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ και ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ. Μην περιμένετε με την τακτική που ακολουθείτε, να ηρεμήσουν οι συνειδήσεις ακόμα κι αυτών που δε μιλούν. Και να γνωρίζετε ότι η ανοχή όλων έχει όριο.

Με σεβασμό
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΣΗΣ
(ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ)


Πηγή: ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΝΕΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ