Ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ, δήλωσε σε συνάντηση με Ρωσική αντιπροσωπεία ότι επιχειρείται η διαίρεση της Εκκλησία της Αντιόχειας στη Συρία και το Λίβανο με τρόπο παρόμοιο με το εκκλησιαστικό σχίσμα στην Ουκρανία, ανέφερε το μέλος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας Dmitry Sablin ο οποίος ηγείται της αντιπροσωπείας και ο οποίος είναι συμπρόεδρος της ομάδας εργασίας για την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ του κόμματος της Ενιαίας Ρωσίας και του Κόμματος Αραβικής Σοσιαλιστικής Αναγέννησης (Ba’ath), σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους την Πέμπτη μετά από συνάντηση με τον ηγέτη της Συρίας .
« Οι προσπάθειες διάσπασης των πιστών είναι μία από τις πιο σοβαρές προκλήσεις όχι μόνο για σας, αλλά και για μας », ανέφερε ο βουλευτής ότι είπε ο Assad. « Σήμερα βλέπουμε προσπάθειες για διάσπαση της εκκλησίας στο έδαφός μας, δηλαδή, μια προσπάθεια διαίρεσης της Εκκλησία της Αντιόχειας στη Συρία και το Λίβανο ».
Ο Πρόεδρος σημείωσε ειδικότερα ότι συζητήθηκε η χορήγηση ανεξαρτησίας στη Λιβανέζικη Μητρόπολη και προειδοποίησε ότι «η συνέχιση αυτής της διαδικασίας θα μπορούσε ν΄ακολουθηθεί».
Ο αρχηγός του συριακού κράτους επεσήμανε την ανάγκη «να εμποδιστεί αυτή η διαίρεση σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες», συνέχισε ο Sablin. « Διαφορετικά, θα έχουμε εκατοντάδες Ορθόδοξες Εκκλησίες και μόνο ένα Βατικανό », ανέφερε ο Άσαντ.
« Όταν βλέπουμε τεχνητές προσπάθειες διαίρεσης των ανθρώπων, διάσπασης της εκκλησίας, έτσι όπως γίνεται στην Ουκρανία, είναι απαραίτητο να συναντηθούμε και να λάβουμε από πρώτο χέρι πληροφορίες », τόνισε ο Σύριος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι « η σημερινή μάχη δεν είναι μόνο για τη Συρία αλλά για ολόκληρο τον κόσμο ».
« Ο Χριστιανισμός είναι η αγάπη και η ειρηνική συνύπαρξη, αλλά βλέπουμε ότι σήμερα αυτό δεν λειτουργεί υπό το φως των προσπαθειών για διάσπαση λαών και εκκλησιών », επεσήμανε ο Άσαντ. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία « συνυπήρχε με τη Δύση ειρηνικά για 20 χρόνια, αλλά σήμερα δέχεται επίθεση από όλες τις πλευρές και αυτές οι επιθέσεις δεν δείχνουν κανένα σημάδι ύφεσης »….
Η Εκκλησία της Αντιόχειας είναι μια τοπική αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία αποτελούμενη από μητροπόλεις, οι οποίες βρίσκονται κυρίως στη Συρία και το Λίβανο καθώς και στο Ιράκ, στο Κουβέιτ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Μπαχρέιν και στο Ομάν. Η εκκλησία έχει επίσης αραβικές ενορίες στην Ευρώπη, τις χώρες της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής και την Αυστραλία.tass 17/1/19
ΠΗΓΗ