Μετά την Εκκλησία της Κύπρου ούτε και η Εκκλησία της Ρουμανίας δέχεται τις μεθοδεύσεις του Φαναρίου. Αναφέρει ρητά στην απόφαση της ότι το πρόβλημα της ουκρανικής εκκλησιαστικής ενότητας δεν επιλύεται επί του παρόντος.
Την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019, η Ιερά Σύνοδος της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας διεξήγαγε τη δική της συνάντηση στην Συνοδική Αίθουσα της Πατριαρχικής Κατοικίας υπό την προεδρία του Μακαριότατου Πατριάρχη κ.κ. Δανιήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας λήφθηκαν οι ακόλουθες αποφάσεις:
1.Η Ιερά Σύνοδος εκτίμησε τις πολλαπλές και πλούσιες δραστηριότητες που διεξήχθησαν στο Ρουμανικό Πατριαρχείο για τη μεγάλη εκατονταετηρίδα της Ένωσης του 1918, με αποκορύφωμα την εκδήλωση του Αγίου Βωμού της Εθνικής Μητρόπολης στις 25 Νοεμβρίου 2018.
2. Ταυτόχρονα, κοινωνικές-φιλανθρωπικές δραστηριότητες, που ανέρχονται σε πάνω από 114 εκατομμύρια RON (περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ).
3. Ιδιαίτερα, η Ιερά Σύνοδος εξέτασε τις δραστηριότητες των ρουμάνων ιεραρχών και κληρικών της διασποράς και των επισκοπών κοντά στα σύνορα της χώρας για τη διατήρηση της ρουμανικής ταυτότητας, πνευματικότητας και πολιτισμού.
Όσον αφορά την εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία, η Ιερά Σύνοδος τόνισε τις ακόλουθες πτυχές:
1. Για σχεδόν τριάντα χρόνια, το ζήτημα του ουκρανικού σχίσματος δεν λύθηκε, ούτε έγινε καμιά έκκληση για Πανορθόδοξη διαμεσολάβηση, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με το σχίσμα στη Βουλγαρία. Παρατηρώντας αυτό το αδιέξοδο στην επίλυση της κατάστασης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο χορήγησε τον Tόμο αυτοκεφαλίας στους ιεράρχες, τους κληρικούς και τους πιστούς που ήταν σε σχίσμα με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και ολόκληρη την Ορθοδοξία, αλλά ο Τόμος έγινε δεκτός μόνο από τους Ορθόδοξους Ουκρανούς που δεν ήταν σε επικοινωνία με το Πατριαρχείο Μόσχας. Επομένως, το πρόβλημα της ουκρανικής εκκλησιαστικής ενότητας δεν επιλύεται επί του παρόντος, καθώς επίσης και επειδή στην Ουκρανία υπάρχει ένας μεγάλος ρωσικός πληθυσμός που έχει άμεση σχέση με το Πατριαρχείο της Μόσχας.
2. Η Ιερά Σύνοδος της ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σε σχέση με αυτή την τεταμένη εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία, επαναλαμβάνει τη στάση που εξέφρασε κατά τις προηγούμενες εργασίες της στις 24 Μαΐου και 25 Οκτωβρίου 2018. Στη συνέχεια συνιστά μέσω του διαλόγου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της αυτού της Μόσχας Το Πατριαρχείο αναγνωρίζει μια λύση σε αυτή την εκκλησιαστική διαμάχη, διατηρώντας την ενότητα της πίστης, σεβόμενοι την διοικητική και ποιμαντική ελευθερία των κληρικών και των πιστών στη χώρα αυτή (συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην αυτοκέφαλη) και αποκαθιστώντας την Ευχαριστιακή κοινωνία. Σε περίπτωση ανεπιτυχούς διμερούς διαλόγου, είναι απαραίτητο να συγκαλέσει Σύναξη όλων των Αρχηγών Ορθοδόξων Εκκλησιών για την επίλυση του υπάρχοντος προβλήματος.
3. Για μια συγκεκριμένη και σωστή απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σε προσεχή σύνοδο εργασίας, η Ιερά Σύνοδος θα εξετάσει κατά προτεραιότητα ότι υπάρχουν 127 Ορθόδοξες Ρουμανικές ενορίες στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στη Βόρεια Μπουκοβίνα, οι οποίες βρίσκονται κάτω από δικαιοδοσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας – Πατριαρχείο Μόσχας. Απαιτείται πραγματική διαβούλευση με αυτούς τους Ρουμάνους Ορθόδοξους λαούς, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της εθνικής και γλωσσικής τους ταυτότητας. Με αυτή την έννοια, είναι απαραίτητο να ληφθούν γραπτές διαβεβαιώσεις από τις ουκρανικές εκκλησιαστικές και κρατικές αρχές ότι η εθνοτική και γλωσσική ταυτότητα αυτών των Ρουμάνων θα γίνει σεβαστή, και ότι αυτοί οι Ρουμάνοι Ορθόδοξοι θα έχουν τη δυνατότητα να οργανωθούν μέσα σε ένα ρουμανικό Ορθόδοξο Αποστόλο και να μπορέσουν να καλλιεργήσουν πνευματικές σχέσεις με το Ρουμάνικο Πατριαρχείο προκειμένου να υποστηριχθούν με την αποστολή λειτουργικών και θεολογικών βιβλίων στη μητρική τους γλώσσα, τη ρουμανική γλώσσα. Διαπιστώθηκε ότι από το 1990 λειτουργεί στην Ρουμανία Ουκρανός Ορθόδοξος Αποστόλης.
4. Επιπλέον, το Πατριαρχείο της Ρουμανίας θα ζητήσει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να διευκρινίσει το πρόβλημα των μη κανονικών ιεραρχών και ιερέων στη Δύση, που ανήκαν στο πρώην «Πατριαρχείο Κιέβου».
Μετά την ολοκλήρωση των προαναφερθεισών διαβουλεύσεων, η Ιερά Σύνοδος θα εκφράσει την επίσημη θέση της για την κατάσταση της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία.