Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Ευλόγησε τις συμπροσευχές και δόξασε τον οικουμενισμό ο Πάπας-Νέα αναφορά στον «οικουμενισμό του αίματος»


Του Μανώλη Κείου


«Ας μην ξεχάσουμε να ξεκινήσουμε από την προσευχή, έτσι ώστε να μην είναι ανθρώπινα τα έργα που δείχνουν τον τρόπο, αλλά το Άγιο Πνεύμα. Μόνο αυτό ανοίγει τον δρόμο και φωτίζει τα βήματα που πρέπει να γίνουν».

Χρησιμοποιώντας την πάγια θεωρία της ενότητας του Αγίου Πνεύματος ο ποντίφικας εκδηλώθηκε ξανά όπως και παλιότερα….

Συγκεκριμένα ο Πάπας συναντήθηκε χθες στο Βατικανό με αντιπροσωπεία της Γερμανικής Εθνικής Επιτροπής της Λουθηρανικής Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας της Γερμανίας.

Ο Πάπας στο περιθώριο της συνάντησης σημείωσε ότι το Πνεύμα της αγάπης δεν μπορεί παρά να μας ωθήσει στα μονοπάτια της φιλανθρωπίας και ότι ως Χριστιανοί, Ρ/Καθολικοί και Λουθηρανοί καλούμαστε να αγαπούμε ο ένας τον άλλο, να αγωνιστούμε μαζί για να ανακουφίσουμε από τα βάσανα εκείνους που έχουν ανάγκη και εκείνους που διώκονται .

Στη συνέχεια μάλισια ο Φραγκίσκος παρότρυνε όλους τους Χριστιανούς να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλο στο ταξίδι προς την ενότητα, προωθώντας επίσης τον θεολογικό διάλογο!!!

«Ο διάλογος δεν μπορεί να προχωρήσει εάν εμείς παραμείνουμε ακίνητοι», είπε, και συμπλήρωσε πως γι ‘αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να περπατάμε υπομονετικά «κάτω από το βλέμμα του Θεού».

Επεσήμανε ότι θέματα όπως η Θεία Ευχαριστία και το εκκλησιαστικό ιερατείο απαιτούν βαθύ προβληματισμό, αλλά ταυτόχρονα είπε ότι ο οικουμενισμός δεν είναι μια «ελιτίστικη» πραγματικότητα αλλά πρέπει να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερους αδελφούς και αδελφές και να καλλιεργεί μια αυξανόμενη κοινότητα μαθητών που προσεύχονται, αγαπούν και τον διακηρύσσουν.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ευχήθηκε μάλιστα «το Άγιο Πνεύμα να ενώσει αυτό που εξακολουθεί να είναι διαιρεμένο».

Σύμφωνα με τον ίδιο ο Οικουμενισμός «γίνεται ολοένα και περισσότερο αναγκαιότητα και επιθυμία, όπως δείχνουν οι διάφορες κοινές προσευχές και οι πολλές οικουμενικές συναντήσεις που έλαβαν χώρα πέρυσι σε όλο τον κόσμο». Επίσης αναφέρθηκε εκ νέου στον περίφημο «οικουμενισμό του αίματος» όπως είχε κάνει πέρυσι όταν βρέθηκε στην Αίγυπτο παρέα και με τον κ. Βαρθολομαίο.

«Τα βάσανα πολλών αδελφών που καταπιέζονται λόγω της πίστης τους στον Ιησού είναι επίσης μια πιεστική πρόσκληση για να φτάσουμε σε μια πιο συγκεκριμένη και ορατή ενότητα μεταξύ μας. Είναι ο οικουμενισμός του αίματος. » τόνισε χθες.

Για τις σχέσεις μεταξύ των Ρ/Καθολικών και των Λουθηραίων, ο ποντίφικας είπε ότι ο οικουμενισμός «θα συνεχίσει να σηματοδοτεί την πορεία τους»

ΠΗΓΗ