Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΑΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΓΕΡΟΝΤΑΔΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΚΑΜΙΝΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ .


ΑΡΧΙΜ. ΠΑΪΣΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ ΦΙΛΩΤΑ

Πολλοί μας μιλούν για τους σπουδαίους Γεροντάδες τους και μας παρουσιάζουν το πλούσιο πνευματικό τους έργο και την αγία τους ζωή. Και όντως υπήρξαν πολλοί άγιοι, και παλαιότερα και στον καιρό μας, που η ζωή τους όντως έδειχνε τον δρόμο της αγίας μας Ορθοδοξίας ως πίστη αλλά και ως βιοτή. Το θέμα είναι ότι ο καθένας σήμερα, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, μας παρουσιάζει το τί έκανε ο Γέροντάς του κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής του και συχνά πίσω από τα μεγάλα πνευματικά κατορθώματα του Γέροντά του κρύβει τον σύγχρονο δικό του πνευματικό αποπροσανατολισμό, την σύγχυση αλλά και την αδυναμία του να κάνει αυτό που ζητά ο Θεός τώρα από εμάς και όχι από τους Γεροντάδες μας. 
Και για να γίνω πιο σαφής πολλές φορές πίσω από τα μεγάλα ονόματα των αγίων της εποχής μας κρύβουμε την εσχάτη μας προσωπική πνευματική πτωχεία. Είναι αλήθεια ότι είμαστε αμαρτωλοί αλλά το να έχουμε την απαίτηση να κάνουν οι άλλοι εκείνο που εμείς κρίνουμε σωστό αυτό φανερώνει ότι κάτι δεν πάει καλά! Γι’ αυτό εσείς οι πιστοί άνθρωποι δεν θα καταπίνετε ότι σας λέγουν αλλά θα περνάτε από αυστηρή δοκιμασία όσα σας λέγουν οι πνευματικοί σας πατέρες. Μέχρι τώρα τους κάνατε υπακοή και δεν εξετάζατε τα λεγόμενά τους. Τώρα τα πράγματα επειδή παίρνουν τροπή σε θέματα πίστεως θα δοκιμάζετε αυτά που σας λέγουν στο καμίνι της Παραδόσεως και την φλόγα της προσευχής. Μην φοβάστε, όχι μόνο δεν αμαρτάνετε αλλά ζητώντας να επέμβει ο Θεός να σας δείξει ποιό είναι το θέλημά του, τιμάτε τον Θεό, διότι δεν προσωπολειπτείτε και φανερώνετε ότι η πνευματική σας ζωή είναι τελικά Χριστοκεντρική. 
Το καμίνι της αγίας μας Παραδόσεως γι’ αυτό αυτό που λέει ο πνευματικός μου είναι το, αν συμφωνεί με το Ευαγγέλιο και αν οι άγιοι της Εκκλησίας μας έκαναν και είπαν αυτά τα νερόβραστα, τα οποία λέγουν οι τάχα Γεροντάδες τώρα που νοθεύεται η πίστις, δηλαδή, το να μην κάνουμε αποτείχιση με διακοπή κοινωνίας με αυτούς που μνημονεύουν τον αιρετικό Βαρθολομαίο.

Ξέρετε, οι παλαιότεροι από εμάς και λίγο εμείς οι ίδιοι προλάβαμε πρόσωπα απλών πιστών που δεν ήταν καλόγεροι ούτε παπάδες αλλά είχαν δυνατή πίστη. Οι παππούδες μας προσεύχονταν απλά αλλά πολύ δυνατά. Έχουμε δε περιπτώσεις που οι γιαγιάδες μας έβαζαν τέτοια φωτιά στον δαίμονα την ώρα της προσευχής που τους παρουσιαζόταν οφθαλμοφανώς για να τους φοβίσει να σταματήσουν την προσευχή και ενίοτε περνούσαν δύσκολα.
Μου έλεγε γνωστός ότι σε περίοδο ανομβρίας πήγαιναν σε εκκλησάκι απέναντι στο λόφο για δέηση και δεν πρόφταναν να γυρίσουν και γίνονταν λούτσα από την βροχή. Τότε επίσης που δεν χρησιμοποιούσαν και πολύ τα φυτοφάρμακα ζητούσε η γιαγιά με πίστη από τον ιερέα να διαβάσει τα λάχανά της επειδή γέμισαν σκουλήκια, και τα διάβαζε ο παπάς που επίσης είχε πίστη και έβλεπες εκείνη την ώρα να πέφτουν τα σκουλήκια. Πόσες μητέρες δεν έπαιρναν τα άρρωστα παιδιά τους και με το κάρο τα πήγαιναν στις εκκλησίες και τα μοναστήρια και θεραπεύονταν. Αυτή την πίστη των παπούδων μας και των γιαγιάδων μας δεν την βρίσκω στους σύγχρονους παπάδες και δεσποτάδες. Γι’ αυτό και δεν έχουν πληροφορία για το πρέπει να κάνουν σε πολλά πνευματικά ζητήματα αλλά και όταν η συνείδησίς των τους υποδεικνύει το σωστό, τελικά, από φόβο δεν κάνουν το θέλημα του Θεού. Σκέφτονται, σκέφτονται αλλά δεν υπολογίζουν τον Κύριο που όταν βλέπει να αθετείται το Ευαγγέλιό Του δεν τους λογαριάζει! Λοιπόν εσείς, αφήστε τους αυτούς και βρείτε την ζωντανή πίστη του αγίου Σπυρίδωνα και των άλλων των αγίων που είχαν τον ζήλο του Προφήτου Ηλιού, βρείτε την πίστη των παπούδων και των γιαγιάδων σας. Τώρα, αυτό μας χρειάζεται! Κάντε τους να χοροπηδάνε από την γεμάτο φλόγα προσευχή σας. Μιλάτε με προφητική παρρησία. Ελέγξατε με πνεύμα Θεού στηριζόμενοι στο θέλημα Του που σας δείχνει. Μη τους φοβάστε διόλου δεν έχουν πνεύμα Θεού! Μην υπολογίσετε το προσωπικό κόστος της ομολογίας ενεργείστε μόνο με κριτήριο το θέλημα του ΘΕΟΥ. Ο Κύριος ξέρει να βάζει σε τάξη τα πράγματα, μόνο να το ζητάτε αυτό. Και επειδή ήρθε η ώρα να φανερώσει ο Κύριος τα κρυπτά των καρδιών και αυτών που λένε ότι δεν είναι ακόμη ο καιρός να κάνουμε αποτείχιση αλλά και για τον λόγο ότι μου ζήτησαν πιστοί να κάνουμε προσευχή, ώστε οι καλοπροαίρετοι να μπουν στον αγώνα ενώ οι πλανεμένοι αιρετικοί να αποκαλυφθούν για να μην τους ακολουθήσει το χριστεπώνυμο πλήρωμα προτείνουμε μεταξύ άλλων δυνατή προσευχή και με ασιτία για μία ημέρα και με πνεύμα συντετριμμένο στις 2 Ιανουρίου 2018. Στην ιερά μας μονή θα τελέσουμε και αγρυπνία απλά και όπως μπoρούμε όλη την νύχτα 1ητου μηνός προς 2η, δηλαδή, Δευτέρα βράδυ προς Τρίτη, από τις 8:00 μ.μ μέχρι το πρωί στις 6:00 π.μ. Όσοι θέλετε ελάτε να συμπροσευχηθούμε και έπειτα να νηστεύσουμε αυστηρά αφού πάρουμε ένα καφέ όλη την ημέρα. Σας περιμένουμε!

ΣΥΝΑΞΗ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΡΗΤΩΝ