Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Τα κατορθώματα του πατρ. Βαρθολομαίου! Οι Αθωνικές Μονές θα αποφασίζουν από μόνες τους εάν θα δεχτούν τους σχισματικούς, 4 Μονές καταδικάζουν την στάση της Ρωσικής Εκκλησίας κ α ι Απειλή διχασμού στην Ελληνική Εκκλησία Αμερικής.



Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

Όπως μεταδίδει δημοσίευμα της ιστοσελίδας του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου Ρ.Τ., «ο αμερικανικός κλάδος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως απειλείται με διάσπαση, μετά την απονομή αυτοκεφαλίας στους Ουκρανούς σχισματικούς», δήλωσε Ρώσος ιερέας στο Τέξας. Μια ελληνική ενορία αποσχίστηκε ήδη και προσέφυγε στο Πατριαρχείο Μόσχας.


Οι Ορθόδοξοι πιστοί στις ΗΠΑ αντέδρασαν «πολύ διαφορετικά» στην ενέργεια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τον Ιανουάριο, να ικανοποιήσει την αίτηση της Ουκρανίας για την ανεξαρτησία της ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από την Μόσχα, είπε ο Αρχιερέας John Whiteford, της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Εξωτερικού.
Σχίσμα την παραμονή των Χριστουγέννων: Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας αποσπά Διάταγμα Αυτοκεφαλίας από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.
«Μεταξύ των Ελλήνων της Αμερικής υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως ότι και αν κάνει… Πολλοί τελούν σε σύγχυση γι’ αυτά τα συμβάντα. Αλλά υπάρχουν και φωνές, που ακούγονται πολύ καθαρά, εκείνων που αρνούνται ν΄αποδεχτούν τις ενέργειες του Πατριάρχη στην Ουκρανία».

Μια ενορία στο Τέξας, όπου λειτουργεί ο ιερέας Whiteford, στον Ναό του Αγίου Ιωνά, έχει ήδη διακόψει τις σχέσεις της με το Φανάρι, επειδή απλά οι εκεί πιστοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν με την απόφαση του Βαρθολομαίου για την Ουκρανία, είπε ο Αρχιερέας.

Επέκρινε επίσης τον Πατριάρχη ότι, τα τελευταία χρόνια, συνεχώς απομακρύνεται από το δόγμα της Ορθοδοξίας, όπως και κάποιοι εκπρόσωποί του στις ΗΠΑ που υποστηρίζουν τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Τέτοια πορεία ελευθεριότητας και το Ουκρανικό Ζήτημα μπορεί να προκαλέσουν ρήγμα στις Αρχιεπισκοπές των ΗΠΑ και Καναδά, προέβλεψε ο ιερέας Whiteford.
«Οι περισσότεροι θα μείνουν με την Κωνσταντινούπολη, επειδή διατηρούν στενούς οικονομικούς δεσμούς. Αλλά είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν υγιείς δυνάμεις που προτάσσουν παραδόσεις κι αξίες υπεράνω χρημάτων και θα επιλέξουν να απομακρυνθούν από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.»

{Επίσης στην Ρ.Τ.: Οι Ουκρανοί σχισματικοί είναι ειδωλολάτρες, με χέρια βαμμένα με αίμα, αντάρτης 
Αμερικανός ιερέας δηλώνει στην Ρ.Τ.}

Όσον για την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Εξωτερικού, «αυτή υποστηρίζει πλήρως όλες τις ενέργειες του Πατριαρχείου της Μόσχας» μετά το σχίσμα, δήλωσε ο Αρχιερέας.
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αντέδρασε στην απονομή αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία διακόπτοντας κάθε σχέση με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και προειδοποιώντας ότι ο διχασμός του κόσμου της Ορθοδοξίας που προκάλεσε ο Βαρθολομαίος μπορεί ν διαρκέσει δεκαετίες, ή ακόμη κι αιώνες.




Οι Αθωνικές Μονές θα αποφασίζουν από μόνες τους εάν θα δεχτούν τους σχισματικούς, 4 Μονές καταδικάζουν την στάση της Ρωσικής Εκκλησίας



σ.σ. Καθαρός αμερικανικός δάκτυλος στην κοινή δήλωση τεσσάρων Ελληνικών Μονών με πολλά ‘μηνύματα’ και πολλούς ‘αποδέκτες’.

***
Την 28η Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε τακτική συνάντηση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους στην διάρκεια της οποίας ανέκυψε πάλι το Ουκρανικό ζήτημα και η πιθανότητα των Ουκρανών σχισματικών να επισκεφθούν και να λειτουργήσουν σε Αγιορείτικα Μοναστήρια. 

Όπως και στις προηγούμενες συναντήσεις, η Ιερά Κοινότητα δεν συμφώνησε στο θέμα. Μερικοί εκπρόσωποι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Μονής του Αγίου Παντελεήμονα, υποστήριξαν να απορριφθεί εξ’ ολοκλήρου η λεγόμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» (OCU), αναφέρει η
Tsargrad από την πηγή της μέσα στην Ιερά Κοινότητα, όπως αναφέρει και η Ρομφαία

Από την άλλη,, αρκετές Ελληνικές Μονές – η Μεγίστη Λαύρα, η Ιβήρων, η Κουτλουμουσίου και η Νέα Εσφιγμένου, εξέφρασαν την αντίθετη άποψη – ότι οι σχισματικοί θα πρέπει να γίνουν αποδεκτοί. 

Σύμφωνα με την πηγή, η Ιερά Κοινότητα αποφάσισε ότι εάν το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως προμηθεύσει στους κληρικούς της OCU συστατικές επιστολές για να επισκεφθούν τις Μονές του Αγίου Όρους, η Κοινότητα δεν θα τις επικυρώσει με τις δικές της συστατικές επιστολές. 

Μια τέτοια πρακτική έχει καθιερωθεί εδώ και καιρό όταν οι εκπρόσωποι των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών επισκέπτονται το Άγιον Όρος. Η απόφαση της Κοινότητας σημαίνει ότι από εδώ και στο εξής κάθε Μονή του Αγίου Όρους έχει το δικαίωμα να αποφασίσει από μόνη της εάν θα δεχτεί ή όχι τους εκπροσώπους της Ουκρανικής εθνικιστικής-σχισματικής εκκλησίας. 

Στη θέση τους θα εκδοθούν ουδέτερες συνοδευτικές επιστολές στις οποίες θα επισυνάπτεται απλά η επιστολή της Κωνσταντινουπόλεως και δεν θα περιλαμβάνουν την σύσταση να γίνουν αποδεκτοί οι εκπρόσωποι της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» (OCU). 

Παρά την ουδέτερη αυτή απόφαση, οι προαναφερθείσες Ελληνικές Μονές συνέταξαν κοινή δήλωση που υποβλήθηκε στα πρακτικά της συνάντησης και στην οποία γινόταν καταγγελία για «Ρωσική παρέμβαση» και για παραβίαση του αυτοδιοίκητου καθεστώτος της Μονής Αγίου Παντελεήμονος, αναφέρει η αγγλική έκδοση της
Ρομφαίας

Σύμφωνα με την επιστολή των Μονών, η Ρωσική Εκκλησία προκάλεσε αναταράξεις στο Άγιον Όρος με διάφορες δηλώσεις ότι οι πιστοί της Ρωσικής Εκκλησίας δεν θα έχουν κοινωνία με καμία Αγιορείτικη Μονή, εκτός από την Ρωσικής-παράδοσης Μονή του Αγίου Παντελεήμονα. 

Η δήλωση ισχυρίζεται επίσης ότι η Ρωσική Εκκλησία προέτρεψε ευκατάστατους Ρώσους να επενδύσουν σε Ρωσικά Μοναστήρια και όχι σε Αγιορείτικα Μοναστήρια, αν και δεν είναι σαφές πώς αυτό συνιστά «παρέμβαση» στις υποθέσεις του Αγίου Όρους. 

Η δήλωση αναφέρεται επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας της σχισματικής Ουκρανικής εκκλησίας και σημειώνει ότι έγιναν δεκτοί από ορισμένα Μοναστήρια σε αντίποινα για την αισθητή Ρωσική παρέμβαση: «Αυτές οι επισκέψεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ή να είχαν γίνει πολύ αργότερα εάν δεν υπήρχε αυτή η άμεση και κακόβουλη εμπλοκή των Ρώσων στα εσωτερικά θέματα του Αγίου Όρους». 

Τα Μοναστήρια συγκρίνουν επίσης την στάση της Μονής Παντελεήμονος ενάντια στην υποδοχή των σχισματικών κληρικών, με επιστολές της σχισματικής Μονής Εσφιγμένου της δεκαετίας του 1970. Η δήλωση διαμαρτύρεται επίσης ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο χρησιμοποιείται ως αποδιοπομπαίος τράγος για καταγγελίες, ενώ ισχυρίζεται ότι η Ρωσική Εκκλησία συλλειτουργεί με Καθολικούς ιερείς, αν και δεν δίνουν παραδείγματα.


Εκφράζεται επίσης η ανησυχία ότι η Μονή Παντελεήμονος τείνει να απομονωθεί και ότι θα μπορούσε να γίνει ένα εργαλείο στα χέρια των ξένων – μια παγίδα στην οποία τα Μοναστήρια δεν πρέπει να πέσουν. Τα τέσσερα Ελληνικά Μοναστήρια καλούν επίσης την Μονή Παντελεήμονος να σταματήσει να μνημονεύει τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλο μαζί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κάτι το οποίο δεν συμφωνεί με τον καταστατικό χάρτη του Αγίου Όρους.

***

Μετάφραση Φαίη / tasthyras.wordpress.com

Πηγή: Orthodox Christianity


ΠΗΓΗ