Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Διωγμοί μοναχών στο Άγ. Όρος. Τι να πράξουμε.


Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, χαίρετε.

Αυτές τις ημέρες συμπληρώνεται μία τριετία από την ψευτο-σύνοδο του Κολυμπαρίου, η οποία δοκιμάζει την Πίστη μας και επέφερε ρωγμές και δεινά στην Εκκλησία του Χριστού μας.


Μοναχοί και ιερείς που επεσήμαναν τις πλάνες της Συνόδου και απευθύνθηκαν στους πιστούς, πιέσθηκαν και εδιώχθηκαν για το φρόνημά τους.

Ανάμεσά τους, οι Γέροντες και πνευματικοί μας στο Αγ. Όρος.
Ως οφείλαμε διαμαρτυρηθήκαμε: στο Υπ. Εξωτερικών, στον Πολιτικό Διοικητή του Αγ. Όρους, στην Ιερά Κοινότητα και ειδικότερα στον Καθηγούμενο της Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας Αρχιμανδρίτη Πρόδρομο.

Απάντηση φυσικά δεν λάβαμε. Οι διωγμοί όμως συνεχίσθηκαν, στην Ι.Μ.Μ. Λαύρας αλλά και σε άλλες Μονές.
Φθάνοντας στο σήμερα βλέπουμε ότι η εν λόγω κατάσταση να έχει γίνει καθεστώς και να διώκονται χωρίς αντίσταση από το Άγ. Όρος μοναχοί, οι οποίοι λόγω του σχήματος, αλλά και της κακής οικονομικής κατάστασης που βρίσκονται, αδυνατούν να προσφύγουν στην δικαιοσύνη και να υποστηρίξουν τους εαυτούς τους. Το αποτέλεσμα είναι χρόνο με τον χρόνο να πλήττεται η Ορθοδοξία, αφού τελικά θα κοινοβιούν στο Περιβόλι της Παναγιάς μόνον οι «προσκυνημένοι», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ορθοδοξία μας.

Το εν λόγω θέμα, δεν αφορά μόνον τη Ι.Μ.Μ. Λαύρας, αλλά αφορά όλους μας, ως πνευματικά παιδιά των εν λόγω διωχθέντων μοναχών και Γερόντων.

Ο Κύριος γνωρίζει το είναι μας και θα κρίνει τον καθέναν μας για την Πίστη, το φρόνημα και τα πεπραγμένα του.

Σε αυτόν τον κόσμο όμως αγωνιζόμαστε. Υπάρχουν Νόμοι. Υπάρχει και Ηθική. Απόλυτα Δίκαιος είναι μόνον ο Θεός, πλην όμως προσπαθούμε να Τον προσεγγίσουμε. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν κανόνες λειτουργίας του Αγ. Όρους.

Ζητούμε λοιπόν:
1. Οι διαδικασίες ελέγχου των μοναχών να είναι δημόσιες και διαφανείς. Να καταδειχθεί και να αποδειχτεί ποίες πράξεις των διωχθέντων εμπίπτουν στον Καταστατικό Χάρτη του Αγ. Όρους, είτε Νομοθετικού Διατάγματος. Εάν είναι παρανομούντες, να κολασθούν. Εάν όχι, να αφεθούν απερίσπαστοι στον αγώνα τους.

2. Οι λαϊκοί και οι πολίτες να ενημερωθούν και να γνωρίζουν τα τεκταινόμενα. Οφείλονται δημόσιες εξηγήσεις από τον Καθηγούμενο της Ι.Μονής Αρχιμανδρίτη Πρόδρομο.

3. Στην περίπτωση που οι διωχθέντες δικαιωθούν, ζητούμε τον έλεγχο του Αρχιμ. Προδρόμου για τις πράξεις του, από όποιον (ή όποιο όργανο) έχει το δικαίωμα αυτό.

Δηλώνουμε ότι:
1. Θα απευθυνθούμε (ξανά!) προς όλους τους εμπλεκομένους, με τα νόμιμα μέσα που έχουμε.

2. Παρά την οικονομική δυσπραγία των μοναχών και την ιδική μας, είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε το θέμα στη Ελληνική Δικαιοσύνη, ή και ανώτερα.

Δεν μπορούμε να σιωπήσουμε, δεν μας επιτρέπεται να κλείσουμε τα μάτια μας μπροστά στον διωγμό και την αδικία.

Έως λύσεως του θέματος και σαν ελάχιστο τρόπο έμπρακτης διαμαρτυρίας, με πόνο ψυχής, παύουμε τις επισκέψεις μας στην Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας και το αυτό ζητούμε από όλους τους πιστούς προσκυνητές.

Μετά τιμής
Ομάδα Προσκυνητών Αργολίδος




ΠΗΓΗ