Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Παρέμβαση Ιλαρίωνα για τους Ουκρανούς στο Άγιο Όρος-Τι ζητάει από τους Αγιορείτες.


Επίσημη παρέμβαση είχαμε σήμερα από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σχετικά με τα δρώμενα των τελευταίων ημερών στο Άγιο Όρος. Η Μόσχα καλεί το Άγιο Όρος να μην έχει κοινωνία με τη νέα εκκλησία της Ουκρανίας.
Συγκεκριμένα, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κάλεσε δια του Νο2 του Πατριαρχείου, Μητροπολίτου Βολοκολάσμκ Ιλαρίωνα, τα αγιορείτικα μοναστήρια να μην έχουν κοινωνία με τη νέα εκκλησία της Ουκρανίας (OCU) και ευχαρίστησε όλους τους μοναχούς εκεί που αρνήθηκαν να φιλοξενήσουν την αντιπροσωπεία της OCU.

Υπενθυμίζεται πως εκπρόσωποι της νέας ουκρανικής εκκλησίας με επικεφαλής τον επίσκοπο Pavel Yuristy ξεκίνησαν την επίσκεψή τους στο Άθωνα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Μερικά μοναστήρια τους δέχτηκαν και διεξήγαγαν συλλείτουργα, αλλά τουλάχιστον τρία μοναστήρια – η Ρωσική Μονή Αγίου Παντελεήμονα, η βουλγαρική μονή Ζωγράφου, και η Δοχειαρίου – έκλεισαν τις πόρτες τους στους επισκέπτες, ενώ επτά μοναχοί εγκατέλειψαν τη Μονή Βατοπαιδίου εις ένδειξη διαμαρτυρίας.

Διαβάστε προηγούμενη ανάλυση του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΕΔΩ

«Ελπίζω ειλικρινά ότι το Άγιο Όρος θα κάνει την μόνη σωστή επιλογή, υπέρ της κανονικής τάξεως, σε αυτή την κατάσταση . Και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους μοναχούς του Όρους και ηγουμένους οι οποίοι έχουν ήδη κάνει αυτή την επιλογή,» ανέφερε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Jesus-portal.ru.

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αγαπά το Άγιο Όρος, αλλά ο λόγος αυτής της αγάπης δεν είναι η αρχαιότητα, η αρχιτεκτονική ή τα πανέμορφα τοπία, αλλά κυρίως επειδή ο Άθως παραμένει ένα οχυρό εκκλησιαστικής αλήθειας για εκατομμύρια ορθόδοξους χριστιανούς , «συμπλήρωσε.

Η μοναδική πνευματική ατμόσφαιρα του Αγίου Όρους διαμορφώθηκε σε πολλές γενιές και πολλοί μοναχοί εκεί «ανησυχούν δίκαια ότι θα καταστραφούν εάν ο Άθως ανοίξει στις γυναίκες», , γράφει και κατόπιν κάνει την σύνδεση με το ουκρανικό:

«Αλλά η κοινωνία της προσευχής με σχισματικούς δεν θέτει ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους για τη μοναστική ζωή στο σύνολό της; Δεν θα μετατραπεί το Άγιο Όρος σε αλάτι που έχει χάσει τη δύναμή του αν τα σκοτεινά νερά του σχίσματος πλημμυρίσουν αυτό το ιερό μέρος;» δήλωσε ο μητροπολίτης.

ΠΗΓΗ