Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Βολοκολάμσκ Ιλαρίων: Ποια είναι η πέμπτη Εκκλησία που δεν έδωσε το παρών στην Πανορθόδοξη



volokolamsk-ilarion.jpg

Ως ιδιαίτερη χρονιά χαρακτήρισε το 2016 ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων σε απολογιστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ρωσία 24». Εκτενή αναφορά έκανε στα θέματα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Κρήτη, την οποία δεν αναγνώρισε ως Πανορθόδοξη.

Μάλιστα, αυτή τη φορά έκανε λόγο και για μια ακόμη Εκκλησία που δεν έδωσε το παρών, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής, που δεν είναι αναγνωρισμένη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κάνοντας λόγο για πέντε Εκκλησίες που δεν έλαβαν μέρος στη Σύνοδο.


Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η Σύνοδος θα ήταν Πανορθόδοξη, αλλά τελικά δεν είναι τέτοια γιατί τέσσερις Εκκλησίες δεν έλαβαν μέρος. Και αν συνυπολογίσουμε και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής, που δεν αναγνωρίζει το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, τότε έλειπαν πέντε. Εμείς, ως Πατριαρχείο Μόσχας, ήμασταν έτοιμοι να παρευρεθούμε, αλλά όταν άρχισαν οι ακυρώσεις έγινε κατανοητό πως δε θα υπήρχε συναίνεση στις αποφάσεις».

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων χαρακτήρισε ιστορική τη συνάντηση του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου με τον Πάπα Φραγκίσκο στην Κούβα, αλλά και την παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Πατριάρχη Κυρίλλου στο Άγιο Όρος για τους εορτασμούς της χιλιετούς παρουσίας Ρώσων μοναχών.